Διευρύνθηκε το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου

΄΄Στις 19 Ιουνίου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει μακροοικονομικές ανισορροπίες. Ειδικότερα, η χώρας μας αντιμετωπίζει ευπάθειες που σχετίζονται με το ιδιωτικό, το δημόσιο και το εξωτερικό χρέος, που έχουν συνολικά υποχωρήσει αλλά παραμένουν σημαντικές, ενώ το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε περαιτέρω.

Με βάση στοιχεία επικυρωμένα από την Eurostat, το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης της Κύπρου αυξήθηκε από 2,7 % του ΑΕΠ το 2022 σε 3,1 % το 2023, ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης υποχώρησε από 85,6 % του ΑΕΠ στα τέλη του 2022 σε 77,3 % στα τέλη του 2023.

Πέρα από τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις στις οποίες ανταποκρίνονται το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και άλλα ταμεία της ΕΕ, η Κύπρος αντιμετωπίζει διάφορες πρόσθετες προκλήσεις που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων, τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα και τις αναντιστοιχίες δεξιοτήτων, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την επέκταση και την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Οι ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις της Κύπρου στο Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA) του 2022 καταδεικνύουν ότι οι ανεπαρκείς επιδόσεις σε βασικές δεξιότητες (δηλαδή στον γραμματισμό, τον αριθμητισμό και τις θετικές επιστήμες) αποτελούν σημαντική πρόκληση. Παρά τα επαρκή τυπικά προσόντα του διδακτικού προσωπικού, η διαρκής κατάρτιση των εκπαιδευτικών (συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης βάσει ικανοτήτων) είναι ανεπαρκής. Το 2021 η πλειονότητα των υποψήφιων εκπαιδευτικών απέτυχε στις εξετάσεις διορισμού.

Παρά τα σημαντικά μέτρα που έχουν ληφθεί για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές αντιπροσώπευε μόλις το 17 % του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου το 2022. Εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του στόχου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό 31,5 % έως το 2030, όπως αναφέρεται στο εθνικό προσχέδιο της Κύπρου για την ενέργεια και το κλίμα. Λόγω της εξάρτησης της Κύπρου από πετρελαϊκά προϊόντα, τα οποία εισάγονται στο σύνολό τους και καλύπτουν άνω του 80 % των ενεργειακών αναγκών της, η Κύπρος παραμένει ευάλωτη στις διακυμάνσεις των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας’’.

 

Πηγή: 2024 European Semester: Country Specific Recommendations / Commission Recommendations – European Commission (europa.eu)