Σχέδιο για τον έλεγχο του πληθυσμού του λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) στα παράκτια νερά της Κύπρου – 4η Πρόσκληση

26/08/2014

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών πληροφορεί τις ενδιαφερόμενες «συλλογικές ομάδες» αλιέων ότι δέχεται αιτήσεις για ένταξη προτάσεων στα πλαίσια του «Σχεδίου Χορηγιών για Συλλογικές Δράσεις στον Αλιευτικό Τομέα». Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να εντάσσονται στο Διαχειριστικό Σχέδιο του ΤΑΘΕ με τίτλο «Σχέδιο για τον έλεγχο του πληθυσμού του λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) στα παράκτια νερά της Κύπρου».

Στόχος της πρόσκλησης είναι η ένταξη έργων για την καταπολέμηση του λαγοκέφαλου με την άσκηση έντονης αλιευτικής πίεσης στον αναπαραγωγικό πληθυσμό του είδους, λίγο πριν και κατά την αναπαραγωγική περίοδο, στις κυριότερες αναπαραγωγικές περιοχές του είδους, από τον παράκτιο επαγγελματικό στόλο της Κύπρου.

Δικαιούχοι είναι «συλλογικές ομάδες» αλιέων (αναγνωρισμένοι τοπικοί Σύνδεσμοι επαγγελματικής παράκτιας αλιείας των περιοχών εφαρμογής), οι οποίες εκπροσωπούν το συλλογικό συμφέρον του κλάδου τους. Με τον όρο παράκτια αλιεία εννοούμε τον κλάδο εκείνο της αλιείας που χρησιμοποιεί κατά πλειοψηφία σκάφη όχι μεγαλύτερα των 12 μέτρων και ως αλιευτικά εργαλεία κυρίως στατικά δίχτυα βυθού, στατικά παραγάδια βυθού, παγίδες και καθετές. Οι συλλογικές ομάδες που επιθυμούν να ενταχθούν στο Σχέδιο θα πρέπει να προσκομίσουν επίσημο έγγραφο/ συμφωνητικό των μελών και πρακτικό αποφάσεων της συλλογικής ομάδας τους για το ότι συνιστούν νόμιμη κοινή δομή. Επίσης, ορίζεται συγκεκριμένο άτομο ως νόμιμος εκπρόσωπος και δίνεται εξουσιοδότηση να υπογράψει οποιοδήποτε έγγραφα απαιτούνται και γενικά να εκπροσωπεί την ομάδα σε όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου.

Η αμοιβή της Δικαιούχου συλλογικής ομάδας που θα ενταχθεί στο Σχέδιο για χρηματοδότηση θα είναι ανάλογη με το ολικό βάρος των λαγοκέφαλων που θα αλιεύσουν και θα καταστρέψουν. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 3 ευρώ/κιλό. Η χρηματοδότηση των συλλογικών ομάδων ανέρχεται στο 100% δημόσια δαπάνη και θα γίνεται με την ολοκλήρωση του ενταγμένου στο Σχέδιο έργου τους (οικονομικό και φυσικό αντικείμενο). Η καταβολή της χρηματοδότησης θα γίνεται στο νόμιμο εκπρόσωπο της Δικαιούχου συλλογικής ομάδας με την παράδοση των εξοφλημένων τιμολογίων/αποδείξεων καταστροφής των ψαριών από την αδειοδοτημένη εταιρεία, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων δικαιολογητικών που κρίνονται αναγκαία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρούσας πρόσκλησης είναι: €50.000. Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ) κατά 50% και από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά 50%. Στην περίπτωση που ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης απορροφηθεί, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων διακόπτεται και ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι. Η επιλογή των έργων θα γίνεται με τη διαδικασία της άμεσης αξιολόγησης. Όσες Προτάσεις πληρούν τα κριτήρια, θα προωθούνται για αξιολόγηση και έγκριση αμέσως, σύμφωνα με τη χρονολογική σειρά υποβολής τους. Το φυσικό αντικείμενο των έργων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2014. Η ολοκλήρωση των έργων ως προς και το οικονομικό αντικείμενο πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, 2014.

Ο Οδηγός Εφαρμογής του Σχεδίου μπορεί να εξασφαλίζεται από τα Κεντρικά Γραφεία του ΤΑΘΕ στη Λευκωσία (Βηθλεέμ 101, Βιομηχανική Περιοχή Στροβόλου) και από την ιστοσελίδα του ΕΠΑΛ 2007-2013 www.moa.gov.cy/opf.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται στα τυποποιημένα έντυπα του Οδηγού Εφαρμογής από την Τρίτη 26 Αυγούστου 2014 μέχρι την Τρίτη 09 Σεπτεμβρίου 2014, κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες του δημοσίου στα Κεντρικά Γραφεία του ΤΑΘΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στα Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας: Νατάσα Παππουλή, Τηλ.: 22807861, email: [email protected]

Πηγή: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013 της Κυπριακής Δημοκρατίας http://www.moa.gov.cy/moa/opf/opf.nsf/DMLindex_gr/DMLindex_gr?OpenDocument