Αν το σχολείο σας είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οποιουδήποτε τύπου, ενός από τα 28 κράτη μέλη ή μιας από τις πέντε υποψήφιες προς ένταξη χώρες, σας παροτρύνουμε να στείλετε αίτηση συμμετοχής στην εκδήλωση «Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή!» του 2019.

Στο πλαίσιο του «Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή!» (YEYS) 33 σχολεία (από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και τις πέντε υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες) καλούνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν ένα θέμα επικαιρότητας που αφορά τη νεολαία.
Η νέα αυτή εκδήλωση με τίτλο «”Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή!” κλείνει τα δέκα χρόνια: ψήφισε για το μέλλον!», με αναφορά στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθούν το 2019. Οι μαθητές θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων:
Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των νέων πολιτών στην οικοδόμηση της Ευρώπης και πώς μπορούν αυτοί να συμμετέχουν περισσότερο;
Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να συμμετέχουν περισσότεροι νέοι στις εκλογές και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες της ψήφου τους;
Πώς θα ενισχυθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη και πώς μπορεί να βελτιωθεί η πληροφόρηση σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ έτσι ώστε να καταπολεμηθούν οι ψευδείς ειδήσεις;
Πώς μπορούν να συμβάλουν οι νέοι Ευρωπαίοι σε μια πιο δημοκρατική και πιο συμμετοχική Ευρώπη;
Αν το σχολείο σας είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οποιουδήποτε τύπου, ενός από τα 28 κράτη μέλη ή μιας από τις πέντε υποψήφιες προς ένταξη χώρες, σας παροτρύνουμε να στείλετε αίτηση συμμετοχής στην εκδήλωση «Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή!» του 2019.
Τα σχολεία επιλέγονται με κλήρωση και οι νικητές περνούν ένα τριήμερο στις Βρυξέλλες.
Εάν επιλεγεί το σχολείο σας, μπορείτε να στείλετε τρεις μαθητές της προτελευταίας τάξης, συνοδευόμενους από έναν καθηγητή. Η ΕΟΚΕ αναλαμβάνει τα έξοδα ταξιδίου και διαμονής, καθώς και τα γεύματα που προσφέρονται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Θα συναντήσουν μαθητές από άλλες χώρες, με τους οποίους θα μπορέσουν να ανταλλάξουν απόψεις και να εκπονήσουν ψηφίσματα για θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η Ένωση και να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση παρόμοια με τις συζητήσεις συνελεύσεων, σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον.
Κατά τη διάρκεια των ολομελειών θα παρέχεται διερμηνεία στα αγγλικά και τα γαλλικά, ενώ οι συνεδριάσεις των προπαρασκευαστικών ομάδων εργασίας θα γίνουν στα αγγλικά.
Μέλη της ΕΟΚΕ θα μεταβούν στα επιλεγέντα σχολεία για να προετοιμάσουν τους μαθητές για τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στις Βρυξέλλες. Στα επιλεγέντα σχολεία θα αποσταλεί τεκμηρίωση και παιδαγωγικό υλικό πριν από τις επισκέψεις αυτές.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 18 Νοεμβρίου 2018.
Ελπίζουμε να σας υποδεχτούμε στις Βρυξέλλες!
https://www.eesc.europa.eu/el/node/64587/i-diki-soy-eyropi-i-diki-soy-foni-kleinei-ta-deka-hronia-psifise-gia-mellon