Δασικές πυρκαγιές: Η ΕΕ στηρίζει την Κύπρο μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ

Η Κύπρος έχει ζητήσει πυροσβεστικά αεροπλάνα και 80 τόνους επιβραδυντικό υλικό μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή της Ευρύχου στις 19 Ιουνίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει άμεσα μέτρα για την παροχή συντονισμένης ευρωπαϊκής στήριξης μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης των πυρκαγιών. Στις 20 Ιουνίου, η Γαλλία διέθεσε τα δικά της πυροσβεστικά αεροσκάφη από την εθελοντική συγκέντρωση πόρων πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair μαζί με ένα ακόμη που θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς συντονισμού αναχώρησαν από τη Γαλλία νωρίτερα σήμερα και θα φτάσουν στην Κύπρο νωρίς το βράδυ. Ένα επιπλέον αεροσκάφος Canadair αναμένεται να φθάσει από την Ιταλία σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συγχρηματοδοτήσει το κόστος μεταφοράς της βοήθειας που παρέχεται.

«Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Κύπρου και τη στηρίζει στις προσπάθειες αντιμετώπισης της φυσικής αυτής καταστροφής. Αντιδράσαμε γρήγορα και σε πνεύμα πλήρους αλληλεγγύης στο αίτημα για βοήθεια. Χαιρετίζω τις τεράστιες προσπάθειες αυτών που ανταποκρίθηκαν πρώτοι και θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των πυροσβεστών που έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν τη χώρα τους. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε σε επαφή με τις αρχές στη Λευκωσία», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση των Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας μπορεί να ενεργοποιείται από ένα κράτος μέλος ή μια χώρα εκτός ΕΕ, εάν εκτιμά ότι αδυνατεί να διαχειριστεί μια κρίση. Ακολούθως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει τις εθελοντικές προσφορές από τα συμμετέχοντα κράτη και μπορεί να συγχρηματοδοτήσει τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και εμπειρογνωμόνων στη συγκεκριμένη χώρα. Η κινητοποίηση της βοήθειας της Επιτροπής συντονίζεται μέσω του κέντρου συντονισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (ΚΣΑΚΕΑ), το οποίο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε εικοσιτετράωρη βάση.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Alexandre Polack — Τηλ.: + 32 229 90677, Daniel Puglisi — Τηλ.: + 32 229 69140)