Διαδικτυακός γλωσσικός διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2018

Με την ευκαιρία της φετινής Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών και του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης (ΓΔΜ) και την υποστήριξη της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου (CyLING) διοργανώνει διαδικτυακό γλωσσικό διαγωνισμό με τίτλο “EU Lingo Quiz” (www.lingoquiz.eu). Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2018 και θα ανοικτός σε Ευρωπαίους πολίτες ηλικίας 15 ετών και άνω που διαμένουν στην Κύπρο.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 40 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για τις γλώσσες και τον πολιτισμό της Ευρώπης. Οι 3 μεγάλοι νικητές θα επιλεγούν με βάση τις 3 υψηλότερες βαθμολογίες – σε περίπτωση ισοβαθμίας θα μετρήσει ποιος απάντησε σε λιγότερο χρόνο. Τα 3 μεγάλα βραβεία είναι: τηλεόραση Smart TV (1ο βραβείο), φορητός υπολογιστής (2ο βραβείο), κινητό Smartphone (3ο βραβείο). Οι επόμενοι 50 καλύτεροι παίκτες θα λάβουν αναμνηστική τσάντα δώρου, την οποία θα μπορούν να παραλάβουν από το Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία.

Για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Παντού στην ΕΕ, από τη Βαλέτα στο Βουκουρέστι και από τη Λιουμπλιάνα στη Λευκωσία ή όπου αλλού, οι δράσεις που σχετίζονται με τις γλώσσες και τον πολιτισμό είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να φτάσεις στις καρδιές των Ευρωπαίων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή— από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρώπης— από το 2001 γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι να ενθαρρύνουμε την εκμάθηση ξένων γλωσσών όπως επίσης να αναδείξουμε την ομορφιά τους και τους τρόπους με τον οποίους μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή, την εκπαίδευση και την επαγγελματική σταδιοδρομία των Ευρωπαίων πολιτών.

Στην ΕΕ έχουμε 3 αλφάβητα και 24 επίσημες γλώσσες. Περίπου 60 ακόμη γλώσσες μιλιούνται σε συγκεκριμένες περιοχές ή από ορισμένες ομάδες. Επιπλέον, οι μετανάστες έφεραν μαζί τους μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών γλωσσών. Υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε τουλάχιστον 175 διαφορετικές εθνότητες εντός των συνόρων της ΕΕ. Η αρμονική συνύπαρξη πολλών γλωσσών στην Ευρώπη αποτελεί ισχυρό σύμβολο της επιδίωξης της ΕΕ να είναι ενωμένη μέσα από τη διαφορετικότητα, που είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Στις Αντιπροσωπείες των Κρατών Μελών σε όλη την ΕΕ διοργανώνονται περισσότερες από 70 εκδηλώσεις, όπως δημόσια φεστιβάλ, διαδραστικά εργαστήρια, συναυλίες, παιχνίδια, μίνι γλωσσικά μαθήματα, συνέδρια, διασυνοριακά πρότζεκτ μέσω Skype, διαδικτυακά κουίζ και ραδιοφωνικοί διαγωνισμοί. Λεπτομέρειες σχετικά με τις πιο πάνω εκδηλώσεις και πολλές άλλες διατίθενται εδώ: https://ec.europa.eu/education/sites/education/files/edl-2018-events-list.pdf

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Χαράλαμπος Μεταξάς – [email protected]
Μάρθα Νεοκλέους – [email protected] 22 817835

#EDLangs