Σχέδιο Αντικατάστασης Συστημάτων με ηλιακό θερμοσίφωνα

Η Επιτροπή Διαχείρισης του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ προωθεί το «Σχέδιο για Εγκατάσταση ή Αντικατάστασης Ηλιακών Συστημάτων Παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης στις Κατοικίες», το οποίο αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ ώστε να επιχορηγούνται ηλιακά συστήματα/πλαίσια τα οποία έχουν αγορασθεί και εγκατασταθεί μετά την 01/01/2016. Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός για τα έτη 2016 και 2017 ανέρχεται στις 600.000 ευρώ.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης θα έχουν φυσικά πρόσωπα που ζουν μόνιμα στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαθέτουν κατοικία η οποία χρησιμοποιείται από τον δικαιούχο για ιδιοκατοίκηση και για την οποία εκδόθηκε άδεια οικοδομής ή υποβλήθηκε αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας, το αργότερο μέχρι και την 21/12/2007.
Στα πλαίσια του παρόντος Σχεδίου, κάθε δικαιούχος δύναται να επιχορηγηθεί μόνο μία φορά και μόνο για ένα ηλιακό σύστημα.
Πρόσωπα που έχουν επιχορηγηθεί για ηλιακό σύστημα ή εκκρεμεί εξέταση της αίτησής τους στα πλαίσια προηγούμενων Σχεδίων Χορηγιών, είτε του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ είτε του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, δεν μπορούν, στα πλαίσια του παρόντος Σχεδίου, να υποβάλουν αίτηση για την ίδια κατοικία, εκτός αν έχουν παρέλθει τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια από την ημερομηνία παροχής της χορηγίας.
Αναμένεται η έγκριση του Σχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, επομένως και η ανακοίνωση για υποβολή αιτήσεων περί τα τέλη Ιουνίου 2017.