Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει και πέμπτο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της COV

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο κατά της COVID-19 Nuvaxovid, το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Novavax και γίνεται έτσι το πέμπτο εμβόλιο κατά της COVID-19 που εγκρίνεται στην ΕΕ.
Η άδεια αυτή αποτελεί συνέχεια της θετικής επιστημονικής σύστασης που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εμβολίου, και εγκρίνεται από τα κράτη μέλη.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τα εξής: «Σε μια εποχή που η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται γρήγορα, και όπου πρέπει να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι σήμερα έλαβε έγκριση το εμβόλιο της Novavax. Πρόκειται για το πέμπτο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο του χαρτοφυλακίου εμβολίων που διαθέτουμε, το οποίο παρέχει στους Ευρωπαίους πολίτες ευπρόσδεκτη συμπληρωματική προστασία από την πανδημία. Εύχομαι η έγκριση αυτή να αποτελέσει ισχυρή παρότρυνση για όλους όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ή δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση ώστε να το πράξουν τώρα.»
Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα προσθέτουμε ένα πέμπτο εμβόλιο στο χαρτοφυλάκιο ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων που διαθέτουμε. Πρόκειται για το πρώτο πρωτεϊνικό εμβόλιο, το οποίο δείχνει ελπιδοφόρα αποτελέσματα κατά της COVID-19. Ο εμβολιασμός και η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για την αύξηση της προστασίας από την COVID-19 έχει σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ για να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε το κύμα των λοιμώξεων και να αντιμετωπίσουμε την εμφάνιση και τη διασπορά νέων παραλλαγών. Σήμερα προσφέρουμε ένα ακόμα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο στους πολίτες μας και παράλληλα τους καλούμε και πάλι να εμβολιαστούν, να εμβολιαστούν, να εμβολιαστούν!»
Με βάση τη θετική γνώμη του ΕΜΑ, η Επιτροπή επαλήθευσε όλα τα στοιχεία τεκμηρίωσης της άδειας κυκλοφορίας και ζήτησε τη γνώμη των κρατών μελών προτού χορηγήσει την άδεια κυκλοφορίας υπό όρους.
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/fs_20_2245