Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει πρόστιμο 550 εκατ. ευρώ στην AliExpress για παραβίαση της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην AliExpress πρόστιμο ύψους 550 εκατ. ευρώ για παραβίαση των υποχρεώσεών της με βάση την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), καθώς δεν αξιολόγησε και δεν μετρίασε με τη δέουσα επιμέλεια τους κινδύνους που συνδέονται με την πώληση παράνομων, μη ασφαλών προϊόντων ή προϊόντων απομίμησης, στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε επίσης την πλατφόρμα να λάβει τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα.
Η AliExpress δεν εκπλήρωσε την υποχρέωση που υπέχει από την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες να αξιολογεί με τη δέουσα επιμέλεια και με πολλαπλούς τρόπους τον κίνδυνο διάδοσης παράνομων, μη ασφαλών προϊόντων ή προϊόντων απομίμησης μέσω των υπηρεσιών της. Επιπλέον, δεν έλαβε αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου διάδοσης παράνομων προϊόντων.
Κατά τον υπολογισμό του προστίμου που επιβλήθηκε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη τη φύση των παραβάσεων, τη σοβαρότητά τους όσον αφορά τους θιγόμενους χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τη διάρκειά τους, η οποία ήταν τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2025, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε προκαταρκτικά πορίσματα κατά της AliExpress. Η μη διενέργεια κατάλληλων εκτιμήσεων κινδύνου και αποτελεσματικού μετριασμού των συστημικών κινδύνων συνιστούν ιδιαίτερα σοβαρές παραβάσεις της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Ωστόσο, κατά τον υπολογισμό του προστίμου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεκτίμησε και ελαφρυντικά υπέρ της AliExpress, όπως το γεγονός ότι η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες αποτελεί νέο κανονιστικό πλαίσιο.
Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η AliExpress έχει πλέον προθεσμία έως τις 20 Οκτωβρίου 2026 για να υποβάλει σχέδιο δράσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο πρέπει να καθορίζει τα μέτρα που θα λάβει για να αποκαταστήσει τη μη συμμόρφωσή της με τις υποχρεώσεις αξιολόγησης και μετριασμού των συστημικών κινδύνων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ψηφιακών Υπηρεσιών θα έχει στη διάθεσή του έναν μήνα από την παραλαβή του σχεδίου για να διατυπώσει τη γνώμη του. Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της ακόμη έναν μήνα για να εκδώσει την τελική της απόφαση και να ορίσει εύλογη προθεσμία για την εφαρμογή της.
Η μη συμμόρφωση με την απόφαση περί μη συμμόρφωσης ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή περιοδικών χρηματικών ποινών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να συνεργάζεται με την AliExpress, ώστε αυτή να συμμορφωθεί τόσο με τη συγκεκριμένη απόφαση όσο και, γενικότερα με τις απαιτήσεις της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου μας.
